10 megdöbbentő tény, Amerika első sorozatgyilkosáról

Ma már nem számít tabunak a brutalitás, sőt, több tévésorozat is foglalkozik a gyilkosok elméjében rejlő káosszal, vagy épp kegyetlen logikával. Ám, az 1890-es évek elején, még a rendőrség is csupán döbbenten állt, amikor Amerika első sorozatgyilkosa megkezdte munkáját. Ő volt H.H. Holmes, és most róla tudhatsz meg többet.

Indianapolisban, Torontoban és Chicagóban is ölt, 9 esetet bizonyítottak rá, de egyes források 200-nál is több gyilkosságot tulajdonítanak neki. Legtermékenyebb időszakát Chicagóban, az 1893-as világkiállításon élte. Itt került a tulajdonába egy drogéria és a felette lévő két emelet – egy özvegy megölésével -, melyet „Gyilkos Kastéllyá” alakított.

Szobák és folyosók labirintusát alakította ki, titkos ajtókkal, hangszigetelt helyiségekkel. Itt kínozta, majd ölte meg női áldozatait.

Életével és a büntetőperével foglalkozik a The Devil in the White City című, 2003-as Erik Larson könyv. Ez szolgál alapul, a Martin Scorsese rendezésével készülő filmnek, melyben Leonardo Di Caprio játssza majd H. H. Holmes-t. A rendező-színész páros már több ízben bizonyította tökéletes kapcsolatát, így egész biztos, hogy ez a film is kiváló lesz. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet erről az elvetemült és szadista sorozatgyilkosról, mely a műfaj kedvelőinek egészen biztosan meghozza majd a kedvét a filmhez.

loading...

1. Abszolút normális gyermekkor

Szülei Levi és Theodate kedves gazdálkodók voltak, akik szeretetteljes légkörben nevelték gyermekeiket. Míg korábban pletykák szóltak arról, hogy Holmes kínozta gyerekkorában az állatokat, vagy hogy apja kemény alkoholista volt és ezért szexuálisan zaklatta őt, nos, mindkét elképzelést azóta rendkívül valószínűtlennek nyilvánították. A mai pszichológusok, akik megpróbálták megtalálni az okokat, se találtak jeleket, traumákat, melyek a későbbi tetteit előre jelezték volna.

2. Megváltoztatta a nevét

Születésekor a Hermen Webster Mudgett nevet kapta, ám később ezt Henry Howard Holmesra változtatta. A névrokonság nem véletlen, valóban Sherlock Holmes, a regényhős ihlette.

3. Hulla-csalás az egyetemen

H.H. Holmes egyetemi évei alatt holtesteket lopott, hogy azokat biztosítási csalásokban használják fel. Erről azonban a Michigani Egyetem Orvoskara nyilván sosem szerzett tudomást, máskülönben biztosan nem tudott volna lediplomázni, 1884-ben.

4. Feleséghalmozás

Gyilkosságai és csalásai mellett más bűncselekményt is elkövetett: kétszeres bigámiát. Holmes első felesége, Clara Lovering volt, mindketten tizenévesen kerültek a házasságba. A férfi azonban hamar rájött, hogy ez a kapcsolat nem működik, de a válás helyett inkább csak elhagyta a nőt. Később aztán házas emberként ismét megnősült, választottja Myrta Belknap, de Holmes őt is „csak úgy” elhagyta, és egy harmadik nőt is elvett, Georgiana Yoke személyében.

5. “Gyilkos Kastély” – maga a fegyver

H. H. Holmes, miután a gyógysztertár feletti két emeletet megvette, látszólag hotelként kívánta üzemeltetni, de igazából nem volt más, mint beteg elméjének kielégítése. Itt végzett ugyanis áldozataival.

Voltak benne hangszigetelt helyiségek, ahol a szerencsétlen nők hiába üvöltöttek a fájdalomtól, senki se hallotta meg őket. A légmentes szobákba mérgező gázt engedett be, de a ház tele volt még további csapdákkal, csapóajtókkal, csúszdákkal, melyek az áldozatokat savas tálcákhoz vagy az alagsori laboratóriumhoz „vezették”.

6. Gyilkosságból haszon

Miután megölte áldozatait, Holmes időnként savval szabadult meg a bizonyítékoktól, de többségében a testeket, a diákéveiből ismert biztosítási csalásokra használta, vagy eladta a csontvázakat az egyetemeknek, amelyek közül egyik se kérdezte, honnan származnak a csontok.

7. A rendőrség nem is sejtette

Miután elhagyta Chicagót, délre ment és folytatta csalássorozatát. Ezzel bukott meg, és egy ideig börtönben is volt. Ha az ottani rendőrök sejtették volna, hogy egy sorozatgyilkos csücsül a cellában… Miután kiengedték, ismét gyilkolni kezdett, többek közt egy egész családot is kiirtott – Pitzeléket.

8. Elkapták, de a számok hazudnak

A Pitzel-gyilkosságokat vizsgáló philadelphiai nyomozóknak és a Pinkerton nyomozó ügynökség tagjainak együttes munkájával végül sikerült Holmest elkapni Bostonban. Ám hiába minden, csupán 9 gyilkosságot sikerült rábizonyítaniuk, miközben úgy sejtették, hogy ennek a számnak a többszöröse lenne reális. Maga Holmes is jóval több áldozatról beszélt, 27-ről, de egyes újságoknak 200 körülire tippelte gyilkosságainak számát. Ezeket azonban még ő maga sem tudta bizonyítani.

9. A pokol gyermeke

Holmes mindent megtett azért, hogy ne csak Amerika első sorozatgyilkosaként emlékezzen rá, hanem mint igazi, kegyetlen gyilkosra, aki nem féli Istent. Vallomásai során mindig szóba hozta, hogy ő maga a Sátán.

Bennem született újjá az ördög. Nem tudtam segíteni azon a tényen, hogy gyilkos leszek (…) a Gonosszal születtem, aki az én ágyam mellett állt. Azóta is velem van.  

10. Saját magát védte

Az ügyvédeknek még sosem kellett ilyen súlyos vádakkal és ilyen személyiséggel dolgozniuk, így Holmes hamar rájött, hogy velük semmi esélye. Ám, hamar bebizonyosodott, hogy önmagát képviselve sincs esélye; akasztás általi halálra ítélték. Amerika első sorozatgyilkosa elfogadta sorsát. Büntetése is épp oly kegyetlenre sikeredett, mint ő maga; 15 percig szenvedett a kötélen, míg végül meghalt. Kérésére testét egy betontömbbe helyezve temették el.

forrás: life.hu

loading...

Kövess minket a Facebookon!

DART Creations