Figyelmeztetés minden ember számára! Ezt most tényleg komolyan kell venni! Közeleg az utolsó pillanat: nem sok időnk maradt megelőzni a katasztrófát!

Riasztó kijelentést tettek a szakemberek, közöttük az ENSZ éghajlati vezetője. Szerintük ugyanis ha három éven belül nem sikerül jelentősen csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor nagyon nagy valószínűséggel olyan éghajlati változások történnek a Földön, amelyek már visszafordíthatatlanok.

Legalábbis ez derült ki abból a nyílt levélből, amit jeles kutatók és diplomaták, köztük Christiana Figueres, az ENSZ éghajlati vezetője, illetve Stefan Rahmstorf fizikus jegyez. Rengeteg baljóslatú jelről számoltak be: az elmúlt két évtizedben például jócskán megnövekedett a tengerszint magassága, miközben idén a hőmérséklet egyes területeken már elérte az eddig mért maximumát. Ráadásul az elmúlt három évben regisztrálták minden idők legforróbb napjait.

Még körülbelül három évünk van, mielőtt a világ elszenvedné az éghajlatváltozás legrosszabb hatásait

– állítják a szakemberek levelükben, amely a világ kormányait, vállalkozásait, tudósait és egyszerű polgárait szólítja fel arra, hogy foglalkozzanak az üvegházhatású gázok kibocsátásával. Amennyiben ugyanis a kibocsátás 2020-ig nem csökken tartósan, úgy nagy a valószínűsége, hogy a globális hőmérséklet átlép majd egy olyan küszöbértéket, ami többé nem visszafordítható folyamatokat indít el. A mind gyakoribbá váló árvizek, az egyre emelkedő tengerszint és más kiszámíthatatlan időjárási változások például teljesen megsemmisíthetik a mezőgazdaságot, emellett jelentősen befolyásolhatják a partvidékeken folyó életet, ezzel pedig az emberek többségének a sorsát.

A kutatók a végzetes problémák elkerülése érdekében hat, nagyon fontos célkitűzést fogalmaztak meg az elkövetkező három évre. Ezek között szerepel a villamosenergia-felhasználás növelése, úgy, hogy annak harminc százalékát a jövőben a megújuló energia adja, emellett követelményként fogalmazzák meg, hogy az ezután értékesített új autók legalább tizenöt százaléka elektromos autó legyen. Csökkentenék továbbá az erdőirtásokból származó nettó üvegházhatású gázok kibocsátását, és arra ösztönöznék a pénzügyi szektort, hogy az eddiginél sokkal több „zöld kötelezettséget” vállaljon, így bizonyítandó az éghajlatváltozás mérséklése végett tett erőfeszítéseit.

loading...

A kutatók a párizsi klímaszerződést továbbra is követendőnek tartják, hiszen referenciaértékeket határozott meg az üvegházhatású gázok kibocsátása tekintetében.

„Már a küszöbén állunk annak, hogy 2020-ra a kibocsátási görbét lefelé tudjuk elmozdítani a saját jövőnk érdekében, miközben kiállunk az ENSZ fenntartható fejlesztési céljainak védelme és különösen a végletes szegénység felszámolása mellett” – idézi Christiana Figueres-t a Business Insider. A tudós hozzátette:

Az a lehetőség, amelyet a következő három évben végrehajtandó változtatásokra kaptunk, egyedülálló a történelemben.

forrás: faktor.hu

loading...

Kövess minket a Facebookon!

DART Creations